23.4.2020 09:00 - 23.4.2020 10:00 Oma tietokone

WEBINAARI: URSUS stressinhallinta- ja resilienssivalmennus

23.4.2020 09:00

Oma tietokone

URSUS stressinhallinta- ja resilienssivalmennus

Karhu (Ursus) on ollut aina suomalaisuuden voimaeläin. Nyt jos koskaan tarvitaan henkisiä voimavaroja, epävarmuuden sietokykyä ja resilienssiä. Sisäinen karhu on herätettävä viimeistään nyt.

URSUS-valmennus keskittyy stressinhallinnan taitojen ja resilienssikyvyn kehittämiseen. Kysymys on inhimillisten voimavarojen ja resurssien suojelusta ja vahvistamisesta. Maailma ja työelämä muuttuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, on aika toimia.

Aika ennen suurta muutosta:

  • Suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä 50,6 % on mielenterveysperusteisia.
  • Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle joka vuosi yli 11 miljardia €.
  • Aikuisista 20–25 % sairastaa mielenterveyshäiriötä vuosittain.
  • 20 % suomalaisista sairastuu masennukseen elämänsä aikana.
  • Kroonisella ja pitkäaikaisella stressillä on yhteys mielenterveyden häiriöihin.
  • Stressi/burnoutit lisääntyvät ja masennuksesta on tulossa uusi kansantauti.

Kukaan ei tiedä, miten maailma muuttuu tästä eteenpäin. Stressinhallintataidot ja resilienssikykyisyys eivät ole enää vaihtoehto, vaan ne ovat välttämättömyys.

Työyhteisöt, jotka oppivat nopeasti ja ketterästi, menestyvät parhaiten muuttuvan maailman melskeessä. Organisaatio on resurssiensa muodostama elävä organismi, joka kehittyy, oppii, etenee ja ratkaisee ongelmat kulttuurin, johtamisen, vuorovaikutuksen ja toimijoiden suorituskyvyn synteesin avulla. Muutoksen läpivieminen, laadun ja tehokkuuden nostaminen, edellyttää usein myös toimijoiden suorituskyvyn nostamista. Tämä ei toteudu kuormittamalla yksilöitä kohtuuttomasti, vaan johtamalla ja valmentamalla heitä viisaasti. Hyvin valmennettu ja hyvinvoiva henkilöstö on organisaation lihaksisto, jolla selätetään kovimmat haasteet.

”Resilienssiyttä, henkistä suorituskykyä, paineen alaista päätöksentekoa ja toimintakykyä vaativassa tilanteissa voi kehittää merkittävästi. Kuormittava ja paineen alainen tilanne synnyttää toimijoissaan monimuotoisen, kognitiivisen, emotionaalisen ja fysiologisen muutostilan, joka vaikuttaa tilannetietoisuuteen, kykyyn tehdä päätöksiä ja työn laatuun. Lisäksi psykologinen kuorma vaikuttaa pitkäaikaisesti kumuloituneena hyvinvointiin ja terveyteen. Me tiedämme, miten näitä asioita kehitetään.”

- Harri Gustafsberg -

 

Valmennuksen filosofia ja teemat

  • Tutkimuksen ja kokemusperäisen tiedon perusteella akuutti stressi on hallittavissa ja pitkittynyt stressikierre on katkaistavissa. Jopa äärimmäisen vaativassa ympäristössä ja olosuhteissa.
  • Kyse on elimistön luontaisen tasapainotilan palauttamisesta.
  • Ratkaisu ei ole nopea taikatemppu, vaan kysymys on keho-mieli -hallinnan taidoista: tietoisuudesta, fysiologian, ajattelun ja tunteiden yhteistoiminnasta.
  • Ylikuormituksen, uupumuksen ja masennuksen ennaltaehkäisyn lisäksi pystytään lisäämään luovuutta, suorituskykyä, ongelmanratkaisutaitoja.
  • Valmennuksen aikana yksilö oppii ymmärtämään stressin fysiologiaa ja erottamaan erilaiset stressityypit, analysoimaan omaa tilaa sekä suhtautumaan uudella tavalla stressaaviin tilanteisiin. Ymmärryksen lisääminen on keskeinen ja tärkeä vaikuttavuuden teema.
  • Valmennusmenetelmän tehokkuus perustuu yksinkertaisiin ja tehokkaisiin harjoituksiin, joista toistoilla tehdään uusi toimintatapa.
  • Itsensä johtaminen on vastuun ja velvollisuuksien kirkastamista, se on aikaansaamisen ja suorituskyvyn kehittämistä ja yhteistyötaitojen hiomista. Itseymmärryksen lisääntyessä yksilö tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa myös ryhmässä toimittaessa. Valmennus pureutuu taitoihin ja menetelmiin, jotka liittyvät omien resurssien tunnistamiseen, kehittämiseen, suojeluun, mentaalisiin asenteisiin ja oman toiminnan hallintaan suhteessa käytettävään aikaan.
  • Henkistä suorituskykyä voidaan pitää yläkäsitteenä sellaisille toimintamalleille, taidoille, ominaisuuksille ja resursseille, jotka tukevat kykyämme vastata haasteisiin, palautua, oppia ja jopa vahvistua. Tämä resurssi kehittyy taitojen harjoittelulla ja kokemusoppimisen myötä. Suorituskykyä voi parantaa merkittävästi suotuisassa ympäristössä käyttämällä yksilölle sopivia vipuja ja menetelmiä. Mahdollista? Ehdottomasti kyllä. Tämä ei perustu mielipiteeseen, vaan se on tieteellisesti vahvistettu ja kokemuksellisesti happotestattu tosiasia.
  • Psykologiassa resilienssillä on eräänlainen kaksoismääritelmä. Se viittaa yksilön kykyyn sopeutua erilaisiin vastoinkäymisiin tai kriiseihin, sekä toinen liittyy palautumisprosesseihin. Yksilö on resilienssikykyinen, kun hän säilyttää toimintakykynsä vaikeissa ja vaativissa kriisitilanteissa. Palautuminen puolestaan tarkoittaa sitä, että yksilö kykenee jatkamaan elämäänsä psykologisesti kuormittavan kokemuksen jälkeen. Resilienssikykyä voidaan identifioida, mitata, ylläpitää ja kehittää yksilön kaikissa elämänvaiheissa ja psykologisissa tiloissa.
  • Tilannetaju on kykyjen, taitojen, tietoisuuden ja älykkyyden kokonaisuus, jonka avulla muodostamme käsitystä senhetkisestä ympäröivästä tilanteesta ja jonka pohjalta teemme tietoisia päätöksiä. Se on taito, jota yksilötasolla pystyy kehittämään merkittävästi oikean harjoitusohjelman avulla. Päätös on merkityksellinen silloin, kun seurauksilla on merkittävää vaikutusta ja päätöksentekijä kantaa päätöksistään vastuun.

 

Valmennuksen käytännön toteutus

URSUS toteutetaan webinaarina 23.4. ja digitaalisen oppimisympäristön kautta, joka on käytössäsi 100 päivää. Sisältö koostuu videoista, artikkeleista, informaatiosta, äänitteistä ja tehtävistä. Saat linkin oppimisympäristöön webinaarin jälkeen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Valmentaja: Harri Gustafsberg FT, HTM, Suomen Mentoritiimi Oy

Hinta: Maksuton. Webinaari on avoinna vain Suomen Ekonomien jäsenille.

Paikkoja ei enää tarjolla.

HARRI GUSTAFSBERG

gustafsberg.jpg (49 KB)

Harri Gustafsberg on henkistä suorituskykyä valmentava, tutkiva ja kehittävä filosofian tohtori. Lisäksi Harri on tietokirjailija ja palkittu yrityspuhuja (FT, HTM).

Harrin kokemuksellinen tausta on kivenkova. Harri työskenteli Poliisin valmiusyksikkö Karhussa yli 20 vuotta, joista viimeiset 10 vuotta kouluttajana ja operatiivisena johtajana. Hän lopetti yksikössä elokuussa 2014.

"Kun en löytänyt tarpeeksi uskottavaa valmentajaa, joka todella ymmärtää, miten kehitetään kykyä toimia paineen alla ja menetelmää, miten henkistä suorituskykyä vahvistetaan, päätin perehtyä aiheeseen itse. Matkani ei päättynyt väitöstutkimukseen, vaan se jatkuu edelleen."

Harrin käyttämä ja kehittämä valmennusmenetelmä kiinnostaa laajasti. Se on kokemuksellisesti happotestattu, tieteellisesti tutkittu ja vahvistettu menetelmä. Harri Gustafsberg, Ph.D., iPREP Co-Creator and Coaching Strategist kuuluu Toronton Yliopiston HartLab tutkimus- ja kehittämistiimiin, sekä Koreha-hankkeen tutkimusryhmään (Kokonaisvaltainen resilienssin hallinta: yksilön mukautumisvalmiuden vahvistaminen osana kokonaisturvallisuutta), jonka toteuttavat Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu ja Ulkopoliittinen instituutti.

Esikoisteos "Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen" ilmestyi 2014. “Tilannetaju, päätä paremmin” Työpsykologian tohtori Helena Åhmanin kanssa julkaistiin syyskuussa 2017 ja se voitti Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon 2018. ”Do people get shot because some cops Panic?” julkaistiin 2018.

"Valmentajalla tulee olla rankka kokemuksellinen perusta, vahva tieteellinen perehtyneisyys sekä kyky vaikuttaa valmennettaviin."

 

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

23.4.2020 09:00

Päättyy:  

23.4.2020 10:00

Lisätiedot

Hannele Hämäläinen

040 080 1555

hannele.hamalainen@ekonomit.fi

Tapahtumapaikka

Oma tietokone