Helsingin Ekonomit - Vastuullisuusekonomit

Tapahtuman oletuskuva

Ihmisoikeudet EU:n taksonomiassa

2.12.2022 14:45

Hotel Haven, Auditorio

Lähitapahtuma

Kestävyysluokittelun tarkoituksena on luoda EU:n kattava yhtenäinen määritelmä, joka kertoo mitkä sijoituskohteet ovat vihreitä, eli ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimijoita. Ympäristökysymysten ohella vähemmälle keskustelulle on jäänyt, miten ne ovat yhteismitallisia sosiaalisten tekijöiden, kuten ihmisoikeuksien suhteen. Taksonomia-sääntelyssä tulisi varmistaa, että sijoitukset täyttävät vähimmäiskriteerit (minimum safeguards).

Tässä tilaisuudessa kuulet:

 • Miten kestävän rahoituksen kohteet kunnioittavat myös ihmisoikeuksia?
 • Minkälaisia haasteita sosiaalisten kriteerien asettaminen tuo – onko mahdollista saada synergiaetuja esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa?
 • Miten EU asiassa etenee?

Tule kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun!

Ohjelma

 • 14.45 Ilmoittautuminen, kahvitarjoilu
 • 15.15 Tilaisuuden avaus, Juho Saloranta, puheenjohtaja, Yritysvastuuoikeuden yhdistys
 • 15.25 Taksonomiasääntely EU:ssa, Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko
 • 15.55 Mitä vähimmäissuojavaatimukset edellyttävät yrityksiltä? Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
 • 16.25 Paneelikeskustelu: Yritysten ihmisoikeusvastuun oikeudellistuminen
  • Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko
  • Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
  • Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy
  • Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group
  • Juontaja Riikka Leppänen, Helsingin Ekonomien Vastuullisuusekonomit
 • 17.00 Tilaisuus päättyy

 

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (EPP)
Sirpa Pietikäinen on neljännen kauden Euroopan parlamentin jäsen. Hän on jäsenenä talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Sirpa on ollut keskeisessä roolissa parlamentin esittelijänä EU:n taksonomiasääntelyn kehittämisessä. 

Kristiina Kouros, OTT, Lead for Social Impact and Human Rights, KPMG
Kristiina Kouros on yksi Suomen johtavista ihmisoikeusasiantuntijoista ja johtaa Suomen KPMG:n ihmisoikeuspalveluja. Ennen KPMG:n palvelukseen tuloaan hän on työskennellyt erilaisten ihmisoikeus- ja yhteiskunnallisten kysymysten parissa yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä kansalaisjärjestöissä kansallisella, eurooppalaisella ja globaalilla tasolla yli 20 vuoden ajan. Kristiina osallistui neuvotteluihin, jotka johtivat YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden laatimiseen ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen liiton (International Federation for Human Rights) edustajana.

Kati Ihamäki, Vice President, Sustainability, Fiskars Group
Kestävän kehityksen ammattilainen Kati Ihamäki vaikuttaa päivätyönsä lisäksi St1 Nordicin, HJK ry:n ja Lasten ja Nuorten säätiön hallituksissa, Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunnassa sekä Suomalaisen Työn Liiton johtokunnassa. Ennen Fiskars Groupia hän työskenteli OP Ryhmässä brändi- ja yritysvastuujohtajana ja taustalla on pitkä ura Finnairilla, jossa hän toimi viimeiset vuodet kestävän kehityksen johtajana ja osallistui aktiivisesti alan kansainvälisten kattojärjestöjen vastuullisuustyöhön ja vaikuttamiseen. Kati uskoo yhteistyön voimaan - valtioiden, yritysten, kolmannen sektorin ja kansalaisten avulla saamme aikaan kestävää muutosta niin ihmisten kuin luonnonkin näkökulmasta.

Merja Pentikäinen, OTT, DES Juristi, vastuullisuusasiantuntija, Opinio Juris Oy 
OTT, DES Merja Pentikäinen on juristi ja Opinio Jurisin perustaja ja yrittäjä. Hän kuuluu vastuullisuus- ja kestävyyskysymysten eturivin asiantuntijoihin Suomessa. Hänen asiantuntijuuteensa ovat nojautuneet myös kansainväliset toimijat. Merja on työskennellyt ihmisoikeuskysymysten parissa 1990-luvulta asti ja on sosiaalisen vastuun perustan muodostavan yrityksen ihmisoikeusvastuun edelläkävijäasiantuntija. Merjan vahva sisältöosaaminen pohjautuu yli 20 vuoden työskentelyyn kansainvälisen oikeuden tutkijana, opettajana ja (ma.) professorina. Merja on laatinut ulkoministeriön tarpeisiin ensimmäisen Suomessa tehdyn “Yritystoiminta ja ihmisoikeudet”-selvityksen (2009), jossa avataan ihmisoikeuksien merkitystä yritystoiminnassa. Hän on kanssakirjoittajana “Menesty yritysvastuulla — käsikirja kokonaisuuteen”-kirjassa (2019).

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsingin Ekonomien ja Yritysvastuuoikeuden yhdistyksen kanssa.

Paikkoja 25 Helsingin Ekonomien jäsenille ja kyltereille.

Ilmoittaudu viimeistään 30.11.

Tervetuloa mukaan!

Järjestäjä: Vastuullisuusekonomit

Paikkoja ei enää tarjolla.

Helsingin Ekonomien tapahtumiin voivat ilmoittautua kaikki jäsenyhdistyksemme sekä Suomen Ekonomien kylterijäsenet.

Tiesithän, että voit liittyä oman ekonomiyhdistyksesi lisäksi kaksoisjäseneksi Helsingin Ekonomeihin ja osallistua mm. noin 150 jäsentapahtumaan vuodessa.

Voit liittyä kaksoisjäseneksi näppärästi eLoungessa.

Ajankohta

Alkaa:  

2.12.2022 14:45

Päättyy:  

2.12.2022 17:00

Tapahtumapaikka

Hotel Haven, Auditorio

Unioninkatu 17
00130 Helsinki

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Lisätiedot

Helsingin Ekonomit

heko@heko.fi

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki