20.10.2021 09:00 - 20.10.2021 09:45 , webbinarium  via din dator eller mobilapparat

Affärsetik i praktiken, del 2

20.10.2021 09:00

Vi kan dagligen läsa om nya företagsskandaler, där bolag och dess ledare anklagas för oetiska affärer eller ett oetiskt beteende. Förväntansbilden är inte endast att ett bolag skall maximera vinsten för ägarna, utan även HUR denna vinst genereras. Företagsledare kan inte endast beakta vad som är lagligt och lönsamt här och nu, utan bör även ta i beaktande ett längre tidsperspektiv.

Anna Romberg är ekonomie doktor och har en passion för etiska affärer. Under många år jobbade Anna på Telia och var bland annat ansvarig för det globala anti-korruptionsprogrammet och var involverad i förlikningsdiskussioner med både amerikanska och holländska myndigheter. Hon är en medgrundare till det professionella nätverket Nordic Business Ethics och är en medlem av koncernledningen på det ledande medicinteknikföretaget Getinge, där hon har ett globalt ansvar för juridik, compliance och styrfrågor. 

Upplägg för webbinariet: 35 min + 10 min Q&A. OBS notera del 1 som arrangeras 28.9 kl. 15-15.45 med skild anmälan! 

Del 2: 20.10 kl. 9-9.45

De flesta ledare vill vara etiska och väldigt få företag säger att affärsetik inte skulle vara viktigt. Anställda förväntas ha ”sunt förnuft” och ”göra rätt”. I praktiken är verkligheten dock mer komplex. De flesta av oss har bevittnat etiska övertramp på våra arbetsplatser, men väldigt få av oss säger ifrån.

Under denna session kommer vi att bekanta oss med Nordic Business Ethics survey, en studie som involverade över 4.000 anställda från Nordiska företag som fick svara på frågor om etik på sin arbetsplats. Enligt denna studie valde 62 % av dem som bevittnat något oetiskt att inte göra någonting. Den vanligaste orsaken är att vi inte tror att det gör någon skillnad eller så förväntar vi oss att någon annan nog säger ifrån.

Vi kommer att titta på varför det är så svårt att säga ifrån och vad vi alla kan göra för att skapa mer etiska arbetsplatser. 

  • Nordic Business Ethis survey – översikt av resultat från 2020 studien
  • Varför säger vi inte ifrån?
  • Vad kan jag göra för att skapa en mer etisk arbetsmiljö? 

Pris: kostnadsfritt för medlemmar

Anmälning: senast dagen innan

Anmälningen är öppen för alla ekonom- och studerandeföreningars medlemmar.

Det finns platser lediga

Evenemangets tidpunkt

Börjar:  

20.10.2021 09:00

Slutar:  

20.10.2021 09:45

Organizer

Ekonomföreningen Niord

Arrangör

Catarina Söderström

0400-138 528

niord@ekonomit.fi

Evenemangsplats

webbinarium
via din dator eller mobilapparat

Se större karta och ruttinstruktioner