Webinaari
Ennakointiosaamisella on tutkitusti merkitystä yritysten kilpailukyvylle, sillä oleellinen osa valmistautumista ja varautumista epävarmaan tulevaan on tunnistaa millaisia mahdollisia tulevaisuuksia voimme kohdata ja mitä erilaiset kehityskulut meille tarkoittavat.
Teknologian kehitykseen on kautta aikain suhtauduttu sekä innokkaasti että varauksella, tai jopa pelokkaasti. Tähän mennessä kokemamme teolliset vallankumoukset ovat olleet mahdollisia, koska teknologiaa on kehitetty ja alettu soveltaa uudella tavalla suuressa mittakaavassa. Jokainen murros on myös muuttanut ihmisten töitä. Tähän asti kuitenkin uusia töitä on syntynyt vähintään sen verran kuin teknologian kehitys on vanhoja töitä korvannut. Olemme jälleen uuden murroksen äärellä mm. teollisen internetin ja tekoälyn uusien sovellustapojen myötä.
Juurikin tekoälyn kehitys ja uudet sovelluskohteet ovat viime kuukausina saaneet paljon huomiota ja keskustelu siitä mitä töitä tekoälyllä voidaan tehdä ja mitä sillä kannattaa tehdä käy kuumana. Moni pohtii oman osaamisen arvoa tulevaisuudessa ja sitä, miten osaamista olisi viisasta kehittää. Toisaalta organisaatioissa mietitään missä tekoälyn soveltaminen on uhka, missä mahdollisuus ja voiko joku muu toimija tuottaa sellaisen ratkaisun, joka syrjäyttää meidän ratkaisumme.
Webinaarissa lähestytään näitä kysymyksiä ennakointiosaamisen avulla ja keskustellaan ennakoinnin merkityksistä nykyisessä epäjatkuvuuksien maailmassa. Ennakointiosaaminen onkin noussut viime vuosien myllerryksissä entistä merkittävämmäksi tekijäksi sekä yksilöille että organisaatioille. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Tulevaisuustislaamo tekee yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin kanssa ennakointiosaamisen kehittämisessä.
Webinaarin puhuja Taina Eriksson työskentelee tutkimusjohtajana Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa ja vetää liiketoimintamurroksia tarkastelevaa Disruptiolaboratorio-tutkimusryhmää. Ryhmä tutkii tyypillisesti teknologian hyödyntämisen ja toimintatapojen muutoksen ympärille syntyneitä disruptioita. Eriksson on väitellyt kauppatieteen tohtoriksi kansainvälisen liiketoiminnan alalta vuonna 2013. Väitöskirjassaan hän tarkasteli globaalisti toimivien pk-yritysten kyvykkyyksiä johtaa verkostojaan. Sittemmin Eriksson on tutkinut myös datapohjaisia innovaatioita sekä kyvykkyyksien että liiketoimintamallien kannalta sekä rakennusalan digitaalista transformaatiota. Eriksson tekee tutkimusta yritysten kanssa yhdessä toteutettavissa tutkimushankkeissa ja pyrkii osallistavalla otteella edistämään tutkimuksen vaikuttavuutta.
Ilmoittaudu viimeistään 9.5. klo 8.00.
Tervetuloa linjoille!
Järjestäjä: Tulevaisuustyöryhmä, yhteistyössä BrainStormCorner
Tulevaisuusklubi on Helsingin Ekonomien Tulevaisuustyöryhmän kehittämä tapahtumakonsepti.