5.10.2023 15:00 - 5.10.2023 16:30 , webbinarium  via din dator eller mobilapparat

Korruption – närmare oss än vi tror

5.10.2023 15:00

I jämförelse med andra länder så har Finland och övriga nordiska länder en låg nivå korruption. Trots detta så har ett flertal nordiska bolag varit involverade i globala korruptionsskandaler. Både Telia och Ericsson har betalat miljardböter till utländska myndigheter, för korrupt agerande. I Norden värderar vi tillit högt, vi litar på varann och ser det som en heder att leva upp till överenskommelser. Är denna dygd en last i internationella affärer, där spelreglerna är andra? I vissa länder är det kutym för politiker att även vara involverade i internationell affärsverksamhet. Länder som är demokratier på pappret är inte det i verkligheten. Är högt utbildade ledare naiva eller ignoranta då de väljer att tro att ”korruption inte finns hos oss”? Över 50 % av anställda i Sverige och över 30 % av anställda i Finland säger att de bevittnat korruption under det senaste året (NBE Survey 2022). Detta kan vara indirekta tjänster, tillgång till ex. sommarstuga eller båt eller ett löfte om att exempelvis favorisera en familjemedlem. 

Den gråa zonen är vid och vad som kanske inte direkt är olagligt kan ändå uppfattas som fel. Under detta seminarium diskuterar vi praktiska scenarios, samt hur vi bör utvärdera ”röda flaggor”. Hur bör vi agera om vi noterar att en kollega eller chef navigerar fel i den gråa zonen? Vi pratar om hur svårt det är att i praktiken säga ifrån och om hur vi alla har ett personligt ansvar.

Föreläsare är Anna Romberg, som är ekonomie doktor och har en passion för etiska affärer. Under många år jobbade Anna på Telia och var bland annat ansvarig för det globala anti-korruptionsprogrammet och involverad i förlikningsdiskussioner med både amerikanska och holländska myndigheter. Hon är en medgrundare till det professionella nätverket Nordic Business Ethics och är en medlem av koncernledningen på det ledande medicinteknikföretaget Getinge, där hon har ett globalt ansvar för juridik, compliance och styrfrågor. 

Pris: kostnadsfritt för Niords och övriga ekonom- och studerandeföreningars medlemmar, men medlemmar i Ekonomföreningen Flex betalar 20€.

Anmälningen är öppen för alla ekonom-och studerandeföreningars medlemmar.
Det finns inga fler platser.

Det finns inga fler platser.

Evenemangets tidpunkt

Börjar:   5.10.2023 15:00
Slutar:   5.10.2023 16:30

Organisatör

Ekonomföreningen Niord

Arrangör

Catarina Söderström

0400-138 528

niord@niord.fi

Evenemangsplats

webbinarium
via din dator eller mobilapparat

Se större karta och ruttinstruktioner